Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Ποιος Ελληνας φούρναρης δίνει διαλέξεις στο Harvard..

Ποιος Ελληνας φούρναρης δίνει διαλέξεις στο Harvard..

 

Εδώ και δεκαετίες γοητεύει τους Αθηναίους με τις μυθικές γεύσεις του σε Σύνταγμα, Παγκράτι και Εξάρχεια. Ο λόγος για τον φούρνο «Πνύκα» που άνοιξε κατάστημα και στη Βιέννη, προσελκύοντας ήδη πλήθος αγοραστών. Hδη, οι Αυστριακοί έχουν δείξει ήδη ιδιαίτερη αδυναμία στις περίφημες ελληνικές πίτες άλλα και τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες.
Ο Γιώργος Κότσαρης, γιος του ιδρυτή της Πνύκας , αποκαλύπτει μάλιστα πως τους προτάθηκε να γράψουν το όνομα του ζαχαροπλαστείου στα λατινικά αλλά αρνήθηκαν. Έτσι, η ελληνικότατη και συμβολική λέξη Πνύκα κυριαρχεί στον δρόμο της Βιέννης, όπου στεγάζεται ο ελληνικός φούρνος.
Η ιστορία της Πνύκας ξεκινά με τον όρκο που έδωσε ο πατέρας Κότσαρης στον ιερό χώρο κοντά στην Ακρόπολη, να φτιάξει μια δουλειά καθαρή και έντιμη για να ζήσει την οικογένειά του. Και τα κατάφερε πολύ καλά μεταδίδοντας την τέχνη του και στους 6 γιους του, που σήμερα δουλεύουν κατά κύριο λόγο τα 3 καταστήματα, αλλά και τη σύζυγό του.
Σήμερα παραμένει υπερδραστήριος και ακούραστος δάσκαλος παρά τα 70 του χρόνια και μεταφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του ακόμα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, καθώς έχει ταξιδέψει περισσότερες από μία φορές στο κορυφαίο πανεπιστήμιο Harvard της Βοστόνης για να δώσει διαλέξεις για το ψωμί και τη μεσογειακή διατροφή.
Φαίνεται όμως ότι πρόκειται συνολικά για ταξιδιάρες ψυχές εκεί στην Πνύκα αφού ούτε και το ψωμί περιορίζεται στα όρια της πρωτεύουσας. Ξέραμε ότι η Πνύκα τροφοδοτεί εστιατόρια και ξενοδοχεία της Αθήνας, αλλά τώρα άρχισαν και…”οι εξαγωγές” στα νησιά των Κυκλάδων και στη βόρεια Ελλάδα.
Η Πνύκα άνοιξε πρώτη φορά του 1981 στο Σύνταγμα, σε ένα κατάστημα που συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα. Το εργαστήριο, ωστόσο λειτουργεί πλέον στο κατάστημα του Παγκρατίου, το οποίο σαν κανονικό στρατηγείο, πρακτικά δεν κλείνει σχεδόν ποτέ, εκτός ίσως από τις Κυριακές. Το βάρος δίνεται στην πρώτη ύλη που οι ιδιοκτήτες της Πνύκας επιμένουν ότι δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από το καλύτερο.
Αυτό που κάνει την Πνύκα πραγματικά ξεχωριστή είναι ο πετρόμυλος που λειτουργεί στο εργαστήριό της, στον οποίο οι ιδιοκτήτες αλέθουν μόνοι τους το σιτάρι, κριθάρι και τη βρώμη και φτιάχνουν επίσης μόνοι τους αλεύρι ολικής άλεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: